Szeretettel köszöntelek a NetworkPLAZA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NetworkPLAZA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetworkPLAZA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NetworkPLAZA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetworkPLAZA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NetworkPLAZA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetworkPLAZA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NetworkPLAZA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Kosár magazin karácsonyi szaloncukortesztjén tizenkilenc terméket vizsgált, négy kategóriában. A minták közül mindössze öt tartalmazott igazi csokoládét.
A négy kiváló karácsonyi édesség mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelőt is találtak a bírálók.
A próba elé állított tizenkilenc zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilója 750 forintba került, a prémium termékekért viszont akár háromezer, sőt több mint ötezer forintot is elkérnek kilónként.
Csoki, vagy tejbevonó?
A szigorú nemzetközi szabványok szerint készülő csokoládé legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. Ha kisebb élvezeti értékű kakaós masszából, azaz tejbevonóból készül a szaloncukor bevonata, akkor a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A garantált minőségű csokoládé legalább harmincöt százalékban tartalmaz kakaó-szárazanyagot, ebből tizennyolc százalék a kakaóvaj, a zsírmentes kakaó szárazanyag pedig minimum tizennégy százalék.
A dúsító vagy ízesítő adalék mennyisége tíz-tizenöt százalék fölött legyen. Szezonális édességről lévén szó, a minőség-megőrzési időt többnyire három hónapban szavatolják, bár elsősorban a címke ad erről megbízható információt. Ha nem találod kielégítőnek a minőséget, blokk felmutatása ellenében a forgalamzótól követelheted a termék kicserélését, de csak a minőségmegőrzési idején belül.
Fogyasztóvédők rémtörténetei szerint létezik olyan „marcipános" szaloncukor, amelyben csupán egy százalék marcipán van. Ennek ízesítését inkább mandulaaromával oldják meg. Ez a „szellemes” megoldás nyilván olcsóbb, mintha húsz százalékos marcipántartalmú volna az édesség. Néha olyan furcsa megnevezésekkel is találkozhatunk, mint a „májuszöld" színezék, vagy „zselé ízű" szaloncukor. Utóbbi persze ízesített zselés szaloncukrot jelent. Nem árt vigyázni a sárga színezékben előforduló, Ausztriában és Svájcban betiltott, de az Unióban egyelőre engedélyezett tatrazinnal (E102), ami sok ember szervezetében allergiás reakciókat válthat ki.
A polcok kínálata
A szaloncukrok gyártását nyáron kezdik, hogy a karácsonyi szezonra már a boltok polcaira kerülhessenek. A gyárak logisztikai szempontok miatt legkorábban a frissességet hosszabb ideig őrző, zselés termékeket kezdik gyártani. A december első három hetére jellemző szaloncukorvásárlások több mint fele a hipermarketekben történik. Legnépszerűbb a zselés, a vajkaramellás, a marcipános, majd a kókuszos. A szaloncukrot vásárlók egyharmadának van kedvenc márkája és típusa is. A minőségben elfogadható Nestlé és Stollwerck választékában az eredeti csokoládés édesség mellett találhatunk olcsóbb, tejbevonósat is. Drágának számít a Milka, a Szerencsi, vagy a Szamos kínálata. Ezek a gyártók kizárólag valódi csokoládéval vonják be szaloncukraikat, negyven dekás, dobozos kiszerelésben ezer, díszdoboz esetében kétezer forint fölé ugranak az áraik. A Sweet Point négyszáz grammos kiszerelésű szaloncukrai még éppen az ezer forintos határ alatt maradnak. A Stollwerck, és a Fundy édességei négyszáz grammos, zacskós kiszerelésben hatszáz forint körül szerezhetők be. A Smekt, a Sárospatak-Hungária, vagy más kisebb kft-k által gyártott, kakaós fajták pedig ennek a feléért (kivéve az alkoholost) is megvehetők, de márka nélküli szaloncukrot már kétszáznegyven forintért is találhatsz a hipermarketekben. Utóbbiak minősége kivétel nélkül megkérdőjelezhető, növényi zsírral, cukorral és mesterséges aromával készítik őket.
A minták közül mindössze öt tartalmazott igazi csokoládét.
Karácsony előtt egy magyar család átlagosan két kiló szaloncukrot vásárol.
Honfitársaink évente öt-hatezer tonna szaloncukrot vesznek, csaknem hatmilliárd forint értékben. Noha egyre inkább keresett a valódi étcsokoládéval bevont szaloncukor, a legtöbb vásárló számára mégis döntő tényező a kedvező ár. Emiatt az olcsóbb, csoki helyett tejbevonóval készített termékekből fogy a legtöbb.
Az ünnepi édességek minőségére legalább annyira fontos odafigyelnünk, mint az árára.
Csak hivatalos gyártótól
Ha bizonytalan vagy, a válogatást a címke elolvasásával kezdd! Meg fogod találni rajta az édesség valamennyi összetevőjét, a termék lejárati dátumát, a gyártó adatait, és azt, hogy mennyi kalóriát, hány gramm fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Egy darab szaloncukor súlya hozzávetőlegesen egy deka, csokibevonata a tölteléket óvja a kiszáradástól (ezt régen a kandírozás nevű eljárás révén oldották meg).
Egy magyar család már karácsony előtt átlagosan két kiló szaloncukrot fogyaszt el, az éves átlagforgalom öt-hatezer tonna, ami a magyarok pénztárcáját mintegy hatmilliárd forinttal könnyíti összességében. A toplista élén évek óta a zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll.
A tesztelők szerint a szavatosság kérdésében néhány esetben jobban járnak a vevők, ha saját ítélőképességükre hagyatkoznak. A csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál.
napi.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
a vásárlói agy
Interjú Palotás Petrával a vásárlásról